Beslenmeye israf darbesi!

dünyada açlık, göç, kuraklık, savaş ve beslenme sorunları

İtalya’nın Milano kentinde yapılan 7. Uluslararası besin ve Beslenme Forumu’nda, önlem alınmadığı takdirde 2050’de 10 milyar insana üç dünyaya yetecek besin üretiminin yetmeyeceği bildirildi.

dünyada açlık, göç, kuraklık, savaş ve beslenme sorunları

Dünyada besin ve beslenmeye ilişkin sorunları analiz etmek amacıyla kurulan Barilla besin ve Beslenme Vakfı (BCFN) tarafından bu yıl 7’incisi Milano Bocconi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Uluslararası besin ve Beslenme Forumu’nda; besin konusunda sürdürülebilir kalkınma hedefleri, besin israfı, obezite, insan ve gezegeni koruyacak beslenme modellerine dikkat çekildi.

dünyada açlık, göç, kuraklık, savaş ve beslenme sorunları
Besin, beslenme ve tarım konusunda dünyanın dört bir yanından beslenme uzmanları, bilim insanları, fikir önderleri, aktivistler, şirket temsilcileri ile genç yetenekleri bir araya getiren etkinlikte, insanlar ve gezegenimiz için sürdürülebilir bir gelecek inşa etmenin yol haritası çıkarıldı. Johns Hopkins, Kolombiya, Yale, Harvard, Toronto üniversitelerinin yanı sıra besin, beslenme ve sağlık alanında 40’a yakın ismin konuşmacı olarak yer aldığı organizasyonda ekoloji ve besin sistemleri için sürdürülebilirlik, eylem önerileri, sürdürülebilir besin sistemleri, beslenmenin yeni kuralları, Akdeniz diyetinin rolü, besin ve iklim değişikliğinde tarım için karşılaşılan zorluklar ile çözüm önerileri aktarıldı. Etkinlikte; dünya genelinde bugüne kadar yapılan, Türkiye’nin de dahil olduğu 25 ülkede gerçekleştirilen en kapsamlı besin Sürdürülebilirlik Endeksi sonuçları da katılımcılarla paylaşıldı.

dünyada açlık, göç, kuraklık, savaş ve beslenme sorunları
Forumda “Daha sağlıklı ye, daha az ye, herkes için besin” başlıklı bir sunum yapan BCFN Başkanı Guido Barilla, dünyada milyonlarca insanın besinya erişemeyip açlık çekerken, diğer tarafta büyük besin israflarının yaşandığına; tarımsal ürünlerin biyoyakıt benzeri amaçlarla kullanıldığına dikkat çekti. Beş yıl önceki forumda besinnın geleceğini garanti almak için gündeme getirilen konuların bugün daha hassas boyutlara ulaştığına işaret eden Guido Barilla,

Yirminci asrın başında bir buçuk milyar düzeyinde olan dünya nüfusu, bugün 7 milyarı aştı. 2050’de ise 10 milyara ulaşması bekleniyor. AB ülkelerinin nüfusu azalırken, hızla gelişmekte olan ülkelerde nüfus artışı gerçekleşecek. Bu dönüşümün, olağanüstü iklim değişikliğinin gerçekleşmesine etki etmesi bekleniyor. Önümüzdeki 30 yıl el birliği ile önlem alınmaz ise her dakika ekilebilir arazinin 27 hektarını kaybetmeye başlayacağız. 2 milyar insan su kıtlığı yaşamaya devam edecek ve su stresi birçok ülkede daha çok yaşanacak, dedi.

Bir buçuk dünyalık besin üretimi bizlere yetmiyor!

Toplantıda 2 milyardan fazla insanın aşırı besin tüketimi nedeni ile obezite sorunu ile karşı karşıya olduğunu, 1,8 milyar insanın ise yiyeceğe erişemediği bir paradoks yaşandığını belirten Guido Barilla, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yemek, önümüzdeki süreçte dünyanın geleceği için daha da önemli olacak. Ancak besin, bu yıllarda değerini kaybetti. Tedarik zincirinin değerini ve onu üretmek için yapılan çabaları göz önünde bulundurduğumuzda dünyayı beslemek için 1,5 gezegen tüketiliyor. Maalesef her yıl besin üretiminin üçte biri israf oluyor. Herhangi bir yiyeceğe neredeyse hiç erişemeyen 1,8 milyar insan sayısı gün geçtikçe artıyor. 2050 yılına kadar aynı şekilde devam edersek, mevcut bitkisel üretim alanlarının 3 katına ihtiyacımız olacak. Çevresel faktörleri de göz önünde bulundurursak, bu gidişat kıtlığa, yoksulluğa ve açlığa sebep olacak. besin tedarik zincirinin kilit oyuncuları, konuyla ilgili kanun, politika yapıcıları ve düzenleyicileri hep birlikte karşı karşıya olduğumuz bu tabloyu daha fazla ertelemeden, önlem almalıyız.

barilla gıda

Tüm çalışmalarını ‘Sizin için iyi, Gezegen için iyi’ stratejisi ile sürdüren Barilla’nın dünya kaynaklarının hızla tükenmekte olduğu günümüzde, besin ve beslenme ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler veren Guido Barilla, şunları kaydetti:

Barilla olarak sürdürülebilir bir gelecek için adımlarımızı gezegen ve insan sağlığına yönelik olarak atıyoruz. Bu doğrultuda kendimizi de dönüştürüyoruz. Son 5 yılda neredeyse tüm ürünlerimizi yeniden formüle ettik. Daha az şeker, tuz ve yağ; daha fazla lif ve tam tahıl içeren formüllere geçtik. Böylece insanlara daha sağlıklı besin ürünleri sunarken, bir taraftan da çevresel etkimizi azalttık. Economist Intelligence Unit ile iş birliği yaparak besin sisteminin sürdürülebilirliğini beslenme, tarım ve besin israfı olmak üzere üç temel konuya odaklı olarak ölçen yeni bir endeks hazırladık. Ayrıca Thomson Reuters Vakfı ile birlikte besin sürdürülebilirliği, açlık ve obezite, besin ve yakıt, israf ve açlıktan ölüm ikilemlerine ışık tutmak için yeni bir uluslararası medya ödül programı hazırladık. Barilla olarak sürdürülebilir bir gelecek ve yaşam tarzı için besin değerini ve önemini her platformda hatırlatmaya devam edeceğiz.

Gıda Hattı

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir