Başbakan : “100.000 kamu personelinin dosyası bekliyor”

binali yıldırım başbakan

Başbakan Binali Yıldırım, FETÖ’den dolayı uzaklaştırma, yani açığa alınma 31 bin 14, memuriyetten çıkarma 96 bin 999, toplam 128 bin 13. Bir de PKK, DHKP-C gibi bölücü örgütlerle ilişki içerisinde olanlar var. Bunlarda da uzaklaştırma 141, ihraç yani memuriyetten çıkarma 2.796, toplam 2.937. Bu itirazlar sonucu iade edilenler 12.586, dosyası bekleyenler 100.000 civarında, dedi.

memur, kpss, kamu personeli, kpss haberleri

FETÖ ile ilgili mücadele konusunda birçok dosyanın ABD’nin eski ve yeni yönetimine gönderildiğinin hatırlatılarak, “Hiçbir gelişme var mı? Kanada’ya veya üçüncü bir ülkeye kaçacağına dair iddialar vardı, bu konudaki gelinen son nokta nedir?” sorusuna Yıldırım, “Bu iddialar takip ediliyor. İddialar bize de geliyor, biz de ilgili devletlere, makamlara dikkate alınması konusunda bunu bildiriyoruz.” cevabını verdi.

Yıldırım, ABD’deki yeni yönetimin, “FETÖ’nün iadesi” konusunda işi daha sıkı tutacağına inandıklarını vurguladı. Yapılan görüşmelerde bu meselenin iç yüzünü olduğu gibi anlattıklarını belirten Yıldırım, “Bu darbe girişiminin azmettireninin, uygulayıcısının bunlar olduğunu belgeleriyle ortaya koyduk. Dolaysıyla buradan daha yapıcı bir sonuç, yaklaşım bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz sonrasında devlet görevlilerinde görevden almaların yaşandığına değinilerek, “Bununla ilgili de bir komisyon kuruldu, gelen her dilekçeyi de dikkate alıyor. Bu konuyla ilgili bilgilendirir misiniz?” sorusu üzerine Başbakan Yıldırım, komisyonun henüz göreve başlamadığını söyledi.

kamu memur alımı KPSS

Yıldırım, mevcut komisyonların daha önce bakanlıkların kurduğu, başbakanlıkta oluşturulan: İtiraz Değerlendirme Komisyonu olduğunu belirterek,

Bunlar idari kararla kurulmuş komisyonlar. Bu komisyonların çalışmaları devam ediyor ama itiraz edenlere hukuki bir yolu açmıyor. KHK’lar ile bunu kurduk, burada adı ‘Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu.’ Bu komisyon artık hukuki dayanağı olan bir komisyon, diye konuştu.

memur, kpss, kamu personeli, kpss haberleri

Bu işlem için süre yok

Komisyonun 7 üyeden oluştuğunu, bunlardan üçünün başbakan tarafından atandığını, üyelerden birinin adalet bakanı, birinin İçişleri Bakanlığınca mülki idari amirlerinden, ikisinin ise HSYK tarafından önerildiğini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

Komisyon kendi üyeleri arasında bir başkan seçiyor ve çalışmalarına başlayacak, bu şu anda kuruluş aşamasında. Ne iş yapacak? Memuriyetten çıkarma işlemlerini, öğrenciliği ile ilişiği kesilenlerin durumunu, özel kurum ve kuruluşların kapatılması, emekli personelin rütbeleri söküldü, rütbe konularının iadesi veya edilmemesini değerlendirilecek.

Burada şöyle bir yol izlenecek, şu anda 100.000’in üzerinde müracaat var, bu müracaatlar oraya devredilecek.

Ben haksız yere memuriyetten çıkarıldım’ diyenlerin talepleri, burada ayrı ayrı heyetler kurulacak. Ya diyecekler ki ‘Tamam, senin itirazın yerindedir’ iade edecekler, iş bitecek. Bu işlem için süre yok. Veya ‘Doğru işlem yapılmış’ diyecekler. Bu sefer sana yargı yolu açılıyor, hakkını yargı yolunda arayabileceksin, AİHM’e kadar gidebileceksin.

memur, kpss, kamu personeli, kpss haberleri

Yıldırım, bunun gerçek anlamda hak arama yolunu da açmış olacağını vurguladı

An itibarıyla işten el çektirilen ve çıkarılanlara ilişkin rakamları paylaşan Başbakan Yıldırım, “FETÖ’den dolayı uzaklaştırma, yani açığa alınma 31 bin 14, memuriyetten çıkarma 96 bin 999, toplam 128 bin 13. Bir de PKK, DHKP-C gibi bölücü örgütlerle ilişki içerisinde olanlar var. Bunlarda da uzaklaştırma 141, ihraç yani memuriyetten çıkarma 2 bin 796, toplam 2 bin 937. Bu itirazlar sonucu iade edilenler 12 bin 586, dosyası bekleyenler 100 bin civarında.” dedi.

Bunun için henüz her şey bitmiş değil

Yıldırım, Haziran 2015 seçimleri sonrasında “Koalisyon modelinin FETÖ tarafından tanzim edildiği ve HDP tarafından dışarıdan destekli bir CHP’li koalisyon kurulmasının istendiği” şeklindeki iddiaların gündeme geldiğinin hatırlatılarak,

Eğer ki o gün, FETÖ’nün istediği olsaydı, Türkiye bugün nerede ve nasıl olurdu, 15 Temmuz olur muydu?” sorusu üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

15 Temmuz olur muydu? Muhtemelen olmayabilirdi veya daha önce de olabilirdi. Niye böyle söylüyorum? Çünkü kurulacak hükümeti hayal edin, bir yanda MHP bir yanda HDP var. Dünya bir araya gelse, ikisi bir araya gelemeyecek iki partiden bahsediyoruz. Onun için Sayın Bahçeli, ‘Memleketim ve milletim önce, partim sonra’ dedi, bunu düşünmeden reddetti. O hükümet zorlamayla kurulmuş olsaydı bile çok uzun ömürlü olmazdı. AK Parti iktidarının bütün kazanımları bir çırpıda geçer giderdi. Zayıf iktidar olacağı için terör örgütleri daha da azardı, muhtemelen hem bölücü terör örgütü hem de FETÖ çok daha tehlikeli bir boyuta ulaşabilirdi, ihtiyaç da kalmazdı zaten ele geçirmiş olurlardı bir şekilde.

kamuda sözlü sınav, mülakat

Rakka’ya halen ortak operasyon şansı görülüp görülmediğine ilişkin soru üzerine Yıldırım, şunları kaydetti

Bunun için henüz her şey bitmiş değil. ABD’ye teklifimizi yaptık, bize resmi bir dönüş olmadı. Dolayısıyla şimdiden ortada yazılanları, çizilenleri veri kabul ederek, ‘Bizimle yapılmayacak, bunların başka planları var’ demek doğru olmaz. Biz onlara teklifimizi yaptık. Şu anda onların cevabını bekliyoruz. Açık söyleyim, onların terör örgütlerinin olduğu yerlerde biz olmayız, bu kadar nettir.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir