Araştırma: Oruç bağırsak mikrobiyomunu yeniden şekillendiriyor

kitap, akademi, kütüphane, araştırmalar

Bağırsaklar trilyonlarca mikroorganizmaya ev sahipliği yapıyor. Bacteroidetes ve Firmicutes en baskın olanlarıdır. Bağırsak mikrobiyomu yetişkinlikte nispeten sabit kalırken, diyet, yaş ve fiziksel aktivite gibi çeşitli faktörler bileşimini etkileyebilir. Özellikle, Batı diyetlerinin yararlı bakterileri azaltması ve Akdeniz diyetlerinin dengeli bir bağırsak mikrobiyomunu teşvik etmesi ile diyetin derin bir etkisi vardır.

Özellikle Ramazan ayında tutulan oruç, bağırsak mikrobiyotasını etkileyen önemli bir faktördür. Ramazan orucu, bütün bir ay boyunca şafaktan gün batımına kadar gıda ve sıvı alımını kısıtlamaktadır. Önceki araştırmalar aralıklı orucun bağırsak mikrobiyotasını değiştirebileceğini, kısa zincirli yağ asidi üretimini artırabileceğini ve bazı hastalıkların riskini azaltabileceğini göstermiştir.

İstanbul’daki Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi’nden araştırmacılar, Ramazan orucunun Türk Müslüman nüfusunun bağırsak mikrobiyotası üzerindeki etkilerini inceledi. Çalışmaya 29 gün boyunca günde 15 saat oruç tutan 12 sağlıklı yetişkin katıldı. Katılımcılar düzenli diyetlerini sürdürdü ve çalışma sırasında egzersiz yapmaktan kaçındılar.

Açlık sonrası analiz, bağırsak mikrobiyotasında önemli değişiklikler olduğunu ortaya koydu. Filum düzeyinde, Firmicutes’te bir azalma ve Proteobacteria’da bir artış yaşandı. Cins düzeyinde, değişiklikler katılımcılar arasında farklılık gösterdi, yedi bakteri cinsi azaldı ve iki cins, Escherichia ve Shigella, artmış seviyeler gösterdi.

Çalışma, diyet bileşimi ile bağırsak mikrobiyota çeşitliliği arasında korelasyonlar buldu. Karbonhidrat açısından zengin diyetler azalan cins çeşitliliği ile ilişkilendirilirken, yüksek yağlı diyetler daha çeşitli bir cins kompozisyonu ile ilişkilendirilmiştir. Özellikle kabuklu yemiş tüketimi, tespit edilen 13 türden altısını etkilemiştir. Ramazan ayında aralıklı oruç tutmak bağırsak mikrobiyotasını zenginleştirdi. Gözlenen değişiklikler muhtemelen gıda tüketimindeki farklılıklardan kaynaklandı.

Gelecekteki araştırmaların orucun bağırsak mikrobiyotası üzerindeki etkilerini daha doğru bir şekilde anlamak için Ramazan ayında benzer beslenme alışkanlıklarına sahip bireylere odaklanması gerekiyor.

medimagazin.com.tr/guncel/turk-arastirmacilar-tespit-etti-ramazan-orucu-bagirsak-mikrobiyomunu-yeniden-sekillendiriyor-107223

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir