Sağlıklı beslenme hayatımızı her yönüyle etkiler. Hastalıkların tedavisinde,kilo alma veya verme programlarında ve elbette bunlar dışında bir de ağız ve diş sağlığında…
Dişlerimiz neden sararır ,neden çürür veya bazen sızlama şikayetlerimiz olur mesela? Bunların hepsi beslenme ile alakalı. Ne yazık ki bu şikayetler yanlış beslenmeden kaynaklı şikayetler. Çocuklara şeker yeme ,çikolata zararlı gibi cümleler sayarken biz ne kadar dikkat ediyoruz peki kendi diş sağlığımıza?
Daha sağlıklı dişlere kavuşmak için beslenme kısmını tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor.Acaba tam anlamıyla dikkat ediyor muyuz? Diş sağlığını bozan besinlerin başında birçoğumuzun bildiği gibi şekerli, asitli gıdalar. Dişlere yapışma özelliği olan gıdalar ve bunların yanında sigara…
Sigarayı bir kerede bırakmak çok zordur tiryaki olanlar için ama mutlaka azaltılmalı ve daha sonra komple bırakılmalıdır. Abur cubur tüketenlerin dişleri daha çabuk zarar görür bu yüzden abur cubur ve özellikle kola tüketiminden kaçınılmalıdır. Asiditesi yüksek yani pH oranı düşük besinler dişleri aşındırır.Bu yüzden alkali beslenmeyi artırmalıyız. Alkali beslenme hem ağız ve diş sağlığımız hem de hücrelerimizin yenilenmesi için de yararlıdır.
Meyve şekeri dediğimiz meyvede bulunan fruktoz da ara öğünlerde meyveyi tek başına tüketen bireylerde diş sağlığına zarar verir bunun yerine meyveyle beraber süt grubu tüketmemiz hem fruktozun kan şekeri hızına daha az etki etmesini hem de daha alkali bir ortam oluşturacağından dişlerde erozyonu ve çürümeyi önler. Sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmak için , tahıl grubundan her gün tüketilmeli. Çay,kahve tüketimi sınırlandırılmalı ve mutlaka şekersiz tercih edilmeli.
Süt ve süt gruplarına günlük beslenmede ağırlık verilmeli. Peynir, içeriğinde kalsiyum fosfat buludurmasıyla ağzın içini alkali yaparak ağız pH’sını düzenler ve süt de içerdiği kalsiyum yanında kazein adlı proteini bulundurmasıyla diş çürümesini engeller.
Öğün aralarında elma ,havuç gibi meyvelerin tercih edilmesi dişe masaj yapılmasını ve dişin güçlenmesini sağlar. Yeşilçay gibi içinde ‘kateşin’ diye adlandırılan antioksidan özelliği olan flavonoid grubunu bulunduran gıdalar tercih edilmeli. Bu hem ağız kanseri riskini azaltır hem de ağızda bakterilerin sebep olduğu kötü koku oluşumunu engeller.
Gece uyumadan önce dişlerin fırçalanması uyurken oluşabilecek çürükleri veya bakteri çoğalmasının önüne geçer. Günde mutlaka 2-3 defa dişler florürlü diş macunuyla fırçalanmalı gerektiğinde diş ipi de kullanılmalıdır. Gülerken çekinmeden 32 dişini gösterebileceği bir hayat diliyorum herkese!