Obezite, Alzheimer hastalığına benzer nörodejenerasyona neden oluyor

tartı, stadiometre, kantar, kilo, ağırlık, obezite

Önceki araştırmalar, obezitenin serebrovasküler hasar ve amiloid-ß birikimi gibi Alzheimer hastalığı ile ilişkili değişikliklerle bağlantılı olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bugüne kadar hiçbir araştırma, Alzheimer’daki beyin atrofi paternleri ile obezite arasında doğrudan bir karşılaştırma yapmamıştır.

1.300’den fazla kişiden oluşan bir örneklem kullanan araştırmacılar, obezite ve Alzheimerdaki gri madde atrofisi modellerini karşılaştırdılar. Alzheimer hastalarını sağlıklı kontrollerle ve obeziteliler ile obeziteli olmayan bireyleri karşılaştırdılar ve her grup için gri madde atrofisi haritaları oluşturdular.

Bilim insanları, obezite ve Alzheimer’ın gri madde kortikal incelmesini benzer şekillerde etkilediğini buldular. Örneğin sağ temporoparietal kortekste ve sol prefrontal kortekste incelme her iki grupta da benzerdi. Kortikal incelme, nörodejenerasyonun bir işareti olabilir.

Bu, obezitenin Alzheimer hastalarında bulunanla aynı tipte nörodejenerasyona neden olabileceğini düşündürmektedir. Çalışma, dün Journal of Alzheimer’s Disease’de yayımlandı.

medimagazin.com.tr/guncel/sok-edici-arastirma-obezite-alzheimer-hastaligina-benzer-norodejenerasyona-neden-oluyor-103974

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir