Sağlık Bakanlığı diyetisyenleri görmezden geliyor! Yarısı obeziteli olan Türkiye’de 42.500 kişilik atamada sadece 245 diyetisyene yer var!

Sağlık Bakanlığı yeni logo

Günümüzde kanserden kalp damar hastalıklarına, tansiyondan diyabete tüm hastalıkların sebebi obezite olmasına rağmen yarısı fazla kilolu ve obeziteli olan Türkiye’de 42.500 sağlıkçı atamasında Sağlık Bakanlığı diyetisyenlere sadece 245 kontenjan ayırdı. Bu tüm branşlar içinde %0,576 demek! Yani ataması yapılan her 200 kişiden sadece 1’i diyetisyen. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada toplamda 85.000 sağlık personeli ataması yapılacağını açıkladı. İki etapta yapılacak atamaların ilki kapsamında 42.500 atama gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığı sürekli sağlıklı beslenme ve koruyucu sağlık hizmetlerini önemine vurgu yaparken Beslenme ve Diyetetik mezunu beslenme uzmanı / diyetisyenler ise yine unutuldu.

42.500 atama içinde diyetisyenlere sadece 245 kontenjan ayrıldı. 2 senede ise bu bölüme toplamda 570 kontenjan verildi. Her sene 6.800 mezun verilen ve 103 üniversitede bulunan bölümün kontenjanı ise her sene artırılmakta. Yani ataması yapılmayan bölüme giren genç sayısı her sene artmakta.

Toplam atamalarda %1’den bile daha az kontenjan ayrılan bölüm aslında kritik bir öneme sahip. Çünkü neredeyse bütün kronik hastalıkların sebebi obezite… Diyabet, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon vb. gibi hastalıkların nedeni beslenmeyi bilmememiz…

Diğer taraftan beslenmenin okul başarısını etkilediği de bir diğer gerçek. Sağlıklı beslenen çocukların öğrenme kapasitelerindeki artış birçok kez bilimsel çalışmalara konu edildi. Ancak bugün 3 çocuktan 1’i obeziteli…

Yetişkin bireyler bazında baktığımızda ise Türkiye’nin %56’sı fazla kilolu veya obez. Devlet hastanelerinde diyetisyen yetersizliği nedeniyle randevu bulamayan vatandaşlar, özel hastanelerde 1.000 ₺’den başlayan muayene ücretlerini ödeyemedikleri için diyetisyene gidemiyor.

Üniversitelerde ve okullarda zehirlenme vakalarının arkasında yatan sebep de yine diyetisyen istihdam edilmemesi. Diyetisyen kontrolünden geçmeyen sağlıksız ve denetimden uzak yiyecekleri yiyen gençler ve çocuklar ya zehirleniyor ya da obeziteye giden yolda bir adım daha atmış oluyor.

Aile Sağlığı Merkezlerinde başlayan diyetisyen istihdamı ise pilot uygulamada kaldı. Diyetisyenlerin talebi koruyucu sağlık hizmetleri bağlamında bu uygulamanın yaygınlaştırılması. Her aileye bir aile hekimi gibi her aileye bir diyetisyen verilmesi diyetisyenlerin talepleri arasında yer alıyor.

Tolga Şahin, Yeniçağ Gazetesi · yenicaggazetesi.com.tr/saglik-bakanligi-diyetisyenleri-gormezden-geliyor-yarisi-obez-olan-turkiyede-42-bin-500-atamada-sadece-245-kontenjan-ayrildi--607793h.htm

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir