30 yıl sonra kılavuz değişti: Obezite cerrahisi için yeni kriterler önerildi

diyetisyen ofisi, beslenme danışmanlık merkezi, diyet merkezi, hasta, doktor, tanita

Obezite ve İlgili Hastalıklar Cerrahisi (SOARD) ve Obezite Cerrahisi dergilerinde yayınlanan ASMBS/IFSO Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Endikasyonları – 2022 Rehberi, obezite cerrahisi ile ilgili 30 yıl önce belirlenen kriterlerin değişmesini önerdi. Daha önceki 1991 konsensüs bildirisinde, bariatrik cerrahi, BMI’si en az 40 veya BMI’si 35 olup ek olarak hipertansiyon veya kalp hastalığı gibi en az bir obezite ile ilişkili durumu olan hastalarla sınırlandırılmıştı.

ASMBS/IFSO Kılavuzları artık “obezite ile ilişkili durumların varlığı, yokluğu veya ciddiyetine bakılmaksızın BMI’si 35 veya daha fazla olan bireyler için metabolik ve bariatrik cerrahi önermektedir ve BMI 30-34.9 ve metabolik hastalığı olan kişiler için düşünülmelidir, diyor.

Yeni kılavuzlar ayrıca metabolik ve bariatrik cerrahinin şu anda tüm BMI sınıflarında obezite için en etkili kanıta dayalı tedavi olduğunu ve 1991 NIH Konsensüs Bildirisini takip eden yıllarda yayınlanan uzun vadeli takipli çalışmaların tutarlı bir şekilde olduğunu belirtiyor. Kılavuzlarda ayrıca çok sayıda çalışmanın, ameliyat sonrası metabolik hastalıkta önemli bir iyileşme ve genel mortalitede bir azalma gösterdiği ve eski cerrahi operasyonların yerini daha güvenli ve daha etkili operasyonların aldığı belirtildi.

İki laparoskopik prosedür, tüp mide ameliyatı ve Roux-en-Y Gastrik Bypass (RYGB), şu anda dünya çapında gerçekleştirilen tüm ameliyatların yaklaşık %90’ını oluşturuyor. Bariatrik cerrahi için 1991 Ulusal Sağlık Enstitüleri kılavuzlarında yapılan büyük güncellemeler şunlar:

  1. Metabolik ve bariatrik cerrahi, vücut kitle indeksi (VKİ) ≥35 kg/m 2 olan bireyler için , eşlik eden hastalıkların varlığı, yokluğu veya ciddiyetine bakılmaksızın önerilir.
  2. Metabolik hastalığı ve BMI’si 30-34,9 kg/m 2 olan kişilerde Metabolik ve bariatrik cerrahi düşünülmelidir .
  3. Asya popülasyonunda BMI eşikleri, BMI ≥25 kg/m2 klinik obeziteyi düşündürecek şekilde ayarlanmalı ve BMI ≥27.5 kg/m2 olan bireylere Metabolik ve bariatrik cerrahi önerilmelidir.
  4. Metabolik ve bariatrik cerrahi uzun vadeli sonuçları tutarlı bir şekilde güvenlik ve etkinlik gösterir.
  5. Uygun şekilde seçilmiş çocuklar ve ergenler Metabolik ve bariatrik cerrahi düşünülmelidir.
medimagazin.com.tr/guncel/30-yil-sonra-kilavuz-degisti-obezite-cerrahisi-icin-yeni-kriterler-onerildi-102545

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir