6 maddede “Omega 3”

omega 3 ve diyet
  1. OMEGA-3, vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. Besinlerle alınmadığı takdirde ise gıda takviyeleri ile alınmaları gerekebilir.
  2. OMEGA-3’ün en çok bilinen faydası (belki ülkemizde bu sorun çok yaygın olduğu içindir) kolesterolü düşürmesidir. OMEGA-3 sadece kötü kolesterol olarak bilinen “LDL kolesterolü” düşürmekle kalmaz aynı zamanda “HDL” yani iyi kolesterolü yükseltir. Bu alanda yapılan pek çok bilimsel çalışma gıdalar yoluyla daha fazla OMEGA-3 tüketenlerin veya doktor tavsiyesi ile OMEGA-3 bakımından zengin balık yağı kullananların kolesterol değerlerinde düşüş olduğunu ortaya koymaktadır.
  3. Balıkta vücudumuz için son derece gerekli ve faydalı olan OMEGA-3 cinsi yağ asidi olduğunu biliyor musunuz? Balığın yağında bitkilerde bulunmayan ve Omega-3 denilen bir yağ türü bulunmaktadır. Aslında Omega-3 yağ türü yeşil yapraklı bitkiler, özellikle semizotu, kolza tohumu yağı, keten tohumu yağı ve ceviz yağında da bulunmaktadır. Ancak bu kaynaklarda bulunan yağ türü öncü niteliktedir.
  4. Balık sevmeyenler ve hiç yiyemeyenler için zaman zaman omega-3 içerikli besin destekleri kullanmak gerekli ve faydalı olacaktır. Diğer omega-3 kaynaklarını tüketmek de bir çözümdür ancak özellikle yağlı tohumların (ceviz, fındık, badem, keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği) Omega-3 den zengin olması ve bu besinlerin fazla yenmesi kilo almamıza neden olabilir.
  5. Omega-3 içeren yiyecekleri ne sıklıkla tüketmeliyiz? Haftada en az iki kez buğulama veya ızgara olarak balık yiyin. Her gün iki, üç ceviz veya 8-10 adet badem yiyin. Her gün bir tabak yeşil yapraklı sebze yemeği veya salata tüketin..Haftada en az iki kez  kurubaklagil tüketin.Balık tüketemiyorsanız günde bin miligram’lık balık yağı takviyesi alın.Kanın pıhtılaşmasına karşı ilaç kullanıyorsanız, balık ve balık yağı tableti fazla kullanmayın.
  6. Omega 3’ün vücuda faydaları nelerdir?
  • Başlıca faydası vücudun enerji üretimine katkıda bulunması. Bu nedenle Omega-3’ten zengin bir beslenme programı yorgunluğu giderip, kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırarak kalp, şeker, tansiyon, romatizma, migren ağrıları ve cilt problemlerine iyi geliyor.
  • Anne sütü de doğal bir Omega-3 kaynağı olduğu için ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmenin önemini bir kez daha vurgulamakta fayda var.
  • Balık yağı açısından zengin bir beslenme yorgunluğu giderir.
  • Konsantrasyon yeteneği üzerinde çok olumlu adımları vardır.
  • En azından haftada 1 kez olmak üzere 2-3 e kadar çıkartabileceğimiz balık tüketimi OMEGA-3 alımını artırarak beyin gelişiminde çocuklar için yardımcı olur.
  • Balık yağında bulunan EPA, süte eklenebilir. Bu tür sütler, gebe ve çocuklar için uygundur.

Sağlığınıza…

kimdir, Gerçek Diyetisyenler Sitesi Uzman Yazarı - Diyetisyen Adayı

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-omer-faruk-canpolat/” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir