Sokak terimi olmakla beraber, drunkoreksiya özellikle üniversite öğrencilerinde görülen bir davranış modelidir.
1. Drunkoreksiya nedir?
Amerika Ulusal Yeme Bozukluğu Derneği, bu rahatsızlığı:
Aşırı alkol tüketme ve alkolü, gıdaya değişme veya kusabilmek için çok az miktarda besin tüketmek, olarak tanımlamıştır.
Gündüzleri kendini açlıktan alkole vuran birey, günün ilerleyen saatlerinde kendini alkole vurma ve tıkanırcasına içtikten sonra kendisini abur cubura verme ile kendisini gösterir.
[alert-warning]Drunkoreksiya bir karışımdır: Anorexia nevroza ve alkolizm.[/alert-warning]
Genellikle drunkorektik birey, depresif ruh haline büründüğü zaman içki içmeye gidecek ve kalorisini dengede tutabilmek için o gün hiçbir yiyecek tüketmeyecektir.
2. Drunkoreksiya belirtileri nelerdir?
• Kusma
• Düzensiz soluk alışverişi
• Baş dönmesi
• Uykulu bir görüntü çizme
Amerika’da tüketilen alkolün %75’i yetişkinler tarafından tüketilmektedir.
3. Drunkoreksiya kimlerde daha sık görülür?
Gündüzleri kendini yiyeceklerden mahrum edecektir. Tüketimin cinsiyet üzerinde etkisine baktığımız zaman erkekler daha çok alkol tüketmesine karşın, yapılan araştırmalarda hastalığın görülme riski kadınlarda daha çok olarak ortaya çıkmıştır.
4. Drunkoreksik bireyler ne yapıyor?
Genellikle, gün boyunca besinlerin kalori sayısını azaltarak, aşırı içki sonrası kiloyu dengelemek gibi yanlış bir düşünce var. Bunun yanı sıra sarhoş olmak isteyenler, alkolün mideden daha kolay emilmesini sağlamak için besin tüketiminden kaçınmaktadır.
5. Drunkoreksiya tedavisi nasıl olmalıdır?
Tıbbi bir teşhisi olmadığı için drunkoreksiyanın özel bir tedavisi yoktur. Yukarıda belirtildiği gibi iki farklı rahatsızlığın karışımı olduğu için iki yönden de tedavi edilmesi gerekir. Hem yeme bozukluğu hem de alkolizm başlığı altında tedavi edilmelidir. Birey beslenme tedavisi dışında psikiyatrik tedavi de görmelidir. Çünkü yeme bozukluğu ve alkolizm altında yatan psikiyatrik problemlerin de çözüme ulaştırılması gerekir. Doğru tanı, bu noktada hayat kurtarmaktadır.
6. Drunkoreksiya hakkında değerlendirme
Son olarak, alkolün kalorisinden ötürü besin tüketiminden kaçındıklarını düşünüyorum. Fakat burada değinmemiz gereken tek nokta; alkolün herhangi bir besin değerinin olmayışı yani ‘boş kalori’ diye adlandırılmasıdır. Alkol besin olarak değerlendirilemez.
Besin ögelerinin geri kazanılması ise beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve beslenme uzmanı / diyetisyen kontrolü altında gerçekleşmelidir. Bunun yanı sıra psikiyatri uzman hekimi ve terapistlerle beraber hasta değerlendirilmeli; ona göre tedavi planı uygulanmalıdır. Çünkü burada yapılması amaçlanan, bireye yeni ve sağlıklı bir yaşam kazandırmaktır.
O yüzden ki erken müdahalede, sonuç çok daha başarılı olmaktadır.
[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-pelin-guloglu” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown] |
Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:
[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]
faydalı bi yazı olmuş sağ olun 🙂