5 maddede: “Kurum diyetisyenliği”

diyetisyen gözde bulat kurum diyetisyenliği

Diyetisyenlerin birçok çalışma alanı vardır. Bunlardan biri de kurum diyetisyenliğidir.

1⃣Kurum diyetisyenliği nedir?

Önce Kurum Diyetisyenliği kavramını açıklayalım. Toplu beslenme hizmetleri veren kurumlarda görev yapan diyetisyenlerdir. Genelde çok bilenen ve tercih edilen bir alan değildir. Bu yüzden başka meslek dallarından insanların sık sık bu alanda çalıştığı görülmektedir. Bu çalışma alanı da diğer alanlar kadar önemlidir. Çünkü mutfaklar hazırlanan yemeklerin hazırlanma esnasında yapılacak en küçük hata kitleleri önemli ölçüde etkilemektedir.

2⃣Neler gerekli?

Öncelikte çalıştığımız yer yani mutfak uygun koşullara sahip olmalıdır. Buharlı kazanlar, yer ocakları, islim tavalar, kazanlar ve daha nice malzemeler istenilen kalite de olmalıdır. Mutfağın dışarıya açılan kapıları hijyene uygun olmalıdır.

3⃣ Personel

Sonrasında kalifiye personel çok önemlidir. Çünkü personel ne kadar tecrübeli ise ortaya çıkan iş o derece iyi olur. Personelin verilen eğitime açık olması da diğer önemli bir konudur. Çünkü belli bir kitleye yemek hizmeti yapıldığı için en önemli konu hijyendir ve personele sık sık hijyen eğitimi verilmelidir. Verilen bu eğitim personele olumlu bir şekilde yansıyor ise bu başarıya ulaşıldığının bir göstergesidir. Mesala personel çalışırken bone, kolluk, maske, eldiven kullanıyor ise bu eğitimin ilk adımın başarısıdır.

Personel yeşil saplı bıçakları sebze doğramada, sarı saplı bıçakları tavuk doğramada, kırmızı saplı bıçakları et doğramada kullanıyor ise bu da eğitimin diğer başarılarıdır.

Diğer bir yandan ise temizlik görevlileri zeminin kuru kalmasını sağlıyor ise bunlar önemli başarılardır. Sonraki aşama da ise hizmet verilen grubun özelliğine göre bir menü yazmak gelir.

4⃣Menü planı

Menü yazmak diyetisyen ile şef aşçının koordine çalışması ile ortaya çıkar. Menü de dikkat edilecek ile konu bira önce de belirttiğim gibi hizmet verilen grubun özelliğidir. Demek istediği yaşlıya, işçiye, çocuğa farklı özellikte menü hazırlanır. Hazırlanan menü de 1., 2., 3. kap yemekler birbirine uygun bir şekilde belirlenmelidir.

  • 1. kap dediğimiz grubu et, balık, tavuk, yumurta gurubunu oluşturur.
  • 2. kap dediğimiz grubu çorbalar, pilavlar, makarnalar, zeytinyağlı yemekler oluşturur.
  • 3. kap ise meyveler, salatalar, yoğurt, ayran, cacık türü yiyecekler oluşturur.

5⃣Şartnameler

Hazırlanan menünün kalitesini hizmet verilen grubun olumlu sonuçları gösterir. Yemeklerin dökülmemesi en önemli göstergedir. Bu çalışma alanının diğer bir işi de uygun kalite de malzemenin depoya girmesini sağlamaktır. Bunun için uygun teknik şartnameler hazırlanır. Sonrasında buna uygun et, tavuk, balık, sebze, meyve alınmalıdır. Eğer uygun kalite de değil ise ürünlerin depoya girmesine kesinlikle müdahale edilmemelidir. Depodan giren-çıkan ürünler için depo sorumlusu ile uyumlu bir çalışma içinde olunmalıdır.

Sağlıklı bir menü ve sağlıklı bir hizmet için bu alana çok fazla diyetisyen ihtiyacı vardır.

Diyetisyen Gözde Bulat

Gözde BULAT 1992 yılında Ankara'nın Polatlı ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlköğretim ve liseyi Polatlı'da tamamlamıştır. 2016 yılında Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur. Mesleğinin insan psikolojisi üzerine etkisi olduğunu düşünen Bulat öğrencilik yılları boyunca kişisel gelişimle ilgili seminerlere katılmıştır. 3.sınıfın sonunda Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi'nde gönüllü yaz stajı yapmıştır. 4.sınıf dönem içi stajlarını ise Erciyes Üniversitesi yemekhanelerinde ve fakülte hastanelerinde yapmıştır. Mezuniyetiyle birlikte toplu beslenme hizmeti veren bir şirkette çalışmaya başlamıştır. Çalıştığı şirkette hizmet verilen gruba zaman zaman yeterli ve dengeli beslenme eğitimi vermektedir. Ayrıca online danışanlık hizmeti vermektedir. Şu an ise Bozok Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmaktadır. Aynı zaman da Beslenme ve Metabolizma alanında yüksek lisans yapmaktadır. Vitamin-mineral kursu, Erciyes Üniversitesi ll.öğrenci kongresi ve Obezitede Yenilikler Kursu'na katılmıştır.

Önerilen makaleler

3 Yorum

  1. Merhaba, stajyerlik dönemlerinde bizlerin de yoğun olarak sorguladığımız ancak karşılığı alamadığımız bir soru bu. Gıda mühendisinin toplu beslenmede yeri yoktu, bunu 14 yıllık gıda mühendisi kendisi söylemişti hatta, olaya kendi yorumumu katmıyorum şu an. Ayrıca farklar için buraya göz atabilirsiniz: http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-gida-muhendisinin-gorev-farklari-nelerdir/

    1. kurum sahipleri ve yöneticilerinin de bu farkındalıkta olabilmesini temenni ediyorum

  2. kurumlarda diyetisyenin ve gıda mühendisinin farkı ne menü planlamadan başka? bunu hiçbir zaman anlayamamışımdır. ki benim şahit olduğum yerlerde menüyü kurum sahibi ya da yönetici planlıyor, diyetisyenin hazırladığı menü maliyeti artırıyor diyorlar… o zaman diyetisyenin orada çalışmasının ne anlamı kaldı!? kurumlar da daha az ücrete razı olan gıda mühendislerini tercih ediyor haliyle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir