5 maddede: “kabak çekirdeği”

kabak çekirdeği

Posa yönünden zengin olan tatlı kabağı kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller yönünden zengin bir sebzedir. Kabak çekirdeği bu kış kabağından elde edilir.

1. Kabak çekirdeğinin besin değeri

Kabak çekirdeğinin 100 gramı yaklaşık 600 kalori içerir. Bunun ortalama 450 kalorisi yağlardan, 120 kalorisi proteinden ve 40 kalorisi karbonhidratlardan gelmektedir. Yağ içeriğinin fazla olması sizi korkutmasın. Porsiyon kontrolüne dikkat ettiğiniz takdirde içerisindeki tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri kalbinizi korur ve kolesterolünüzün düzenlenmesine yardımcı olur.

2. Kabak çekirdeğinin bilişsel fonksiyonlara etkisi

diyetisyen yağmur gökkaya
Beslenme Uzmanı Dyt. Yağmur Gökkaya

Kabak çekirdeği içerisinde triptofan adını verdiğimiz sinir ileticileri için gerekli olan aminoasiti bolca bulundurur. Bu ileticiler vücudumuzda yeterli olmadığı takdirde beyin fonksiyonlarını doğru şekilde yerine getiremeyiz.

Kabak çekirdeği riboflavin, niasin, tiamin, pantotenik asit, pridoksin ve folat gibi B grubu vitaminlerden oldukça zengindir. Bu vitaminler suda erirler ve vücutta depolanmazlar. Bu sebeple günlük beslenme ile yeteri miktarda alınmaları gerekmektedir. Her birinin vücutta ayrı görevleri olmakla birlikte ortak özellikleri öğrenme, hafıza ve konsantrasyon üzerinde etkili olmalarıdır.

3. Kabak çekirdeğinin stres ve depresyona etkisi

Glutamat aminoasidinin olması ise stres, depresyon, endişe gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur.

4. Kabak çekirdeğinin antioksidan kapasitesi

Kabak çekirdeği E vitamini deposudur. 100 gramında yaklaşık 10-12 mg E vitamini bulunur. Antioksidan etkisi ile vücudu hasarlara karşı korur.

kabak çekirdeği kalorisi diyet

5. Kabak çekirdeğinin rahatsızlıklara etkileri

Diyabetlilerin yaşam kalitesini yükseltir, hamilelikte fetüsün büyüme ve gelişmesinde rol alır. Mesane iltihabı ya da idrar tutulması gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Kalın bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde azaltır. Çinko kaynağı olması sebebiyle bağışıklık sisteminin korunmasını sağlar. Kabızlığa karşı etkilidir fakat her kuru yemişte olduğu gibi kabak çekirdeğinde de yağ miktarının fazla olması porsiyon kontrolü yapmayı gerektirir. Fazla alınan her kalori size yağ olarak geri döner unutmayın. Bunun için günde 1 avuç yaklaşık 20 gram kabak çekirdeği tüketmeniz size yeterli faydayı sağlayacaktır.

Gerçek Diyetisyenler Sitesi Uzman Yazarı - Diyetisyen Yağmur Gökkaya

Diyetisyen Yağmur Gökkaya

Yağmur GÖKKAYA, 4 Ağustos tarihinde Sakarya'da doğdu. İlk ve ortaokul öğretimini Sakarya'da, liseyi Kocaeli'de tamamladı. Şuan Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Beslenme ve Diyetetik son sınıf öğrencisi.
Dördüncü yarıyılın sonunda Kocaeli Özel Konak Hastanesi'nde 1 ay süreyle gönüllü olarak beslenme ve diyetetik stajı yaptı. Yaz stajını, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladı. Şu anki beslenme ve diyetetik alan çalışmasını, Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi'nde yapmakta. II. Trakya Beslenme ve Diyetetik Sempozyumu, Cerrahi Olgularda Tıbbi Beslenme Tedavisi Paneli, Beslenmede Bilinç ve Psikoloji Semineri, İGÜDYT Sporcu Beslenmesi Günü gibi birçok seminere katıldı. Ayrıca moleküler beslenme sempozyumunda ve kişisel gelişim seminerlerinde de yer aldı. Trakya Üniversitesi'nin SABEYAT grubunun konferanslarında bulundu.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir