5 maddede ekmek ve sağlık ilişkisi

ekmek zararlı mı, ekmek yararlı mı, diyette ekmek olur mu, ekmeği kesmek zayıflatır mı

Ekmeğin insan sağlığı üzerine çeşitli olumlu etkileri vardır.

  1. Öncelikle ekmeğin içindeki mayanın önemine değinelim. Bağışıklık sistemimizin ilk savunmasını yapan makrofajlar (beyaz kan hücreleri) üzerindeki özel yüzeylere bağlanarak, bağışıklık sistemini aktif hale getirmesinden dolayı güçlü bir immün sistem destekleyicisi olan Beta-Glukan, ekmek mayasında bulunan tamamen doğal bir besin kaynağıdır. Bu madde; enfeksiyonlara karşı savunma görevi yapan hücreleri aktif hale getiren, vücuda giren yabancı hücreleri sarıp yok eden ve vücudun savunma mekanizmasını harekete geçiren etkiyi başlatır. Bunun sonucunda da güçlü bir bağışıklık sistemi oluşur. Beta-glukan yani ekmek mayası; aynı zamanda, kolesterol ve kan şekeri düzeylerinin azalmasına katkıda bulunur, vücutta yıpranmış, hasar görmüş dokuların iyileşmesine yardım eder ve antioksidan özellik gösterir.
  2. Birçok görüşe göre, özellikle şeker hastalarının diyetinde ekmek sınırlandırılmamakta, kepekli ekmeğin, yulaf ekmeğinin istenilen miktarda yenmesi önerilmektedir.
  3. Posanın, buğday kepeğinin, kan yağlarının yükselmesini de önlediği gözlenir. Kan yağlarının yüksekliği koroner kalp hastalıkları için önemli bir risk faktörü sayıldığından bu gibi durumu olanlara kepekli ekmek, yulaf ve çavdar ekmeği yemeleri diyetisyenlerce önerilir.
  4. Kepekli ekmeğin enerji değeri düşüktür ve insana doygunluk verir. Bu nedenle de kilo almak istemeyenlerin, zayıflamak isteyenlerin beyaz ekmek yerine kepekli ekmek ve çavdar ekmeği yemesi önerilir.
  5. Posası yüksek diyetlerle beslenen toplumlarda kalın bağırsak hastalıkları (kanser, divertikül yani kalın bağırsakların çeperinde yıllar içinde oluşan küçük baloncuklar, vb.) ender görülürken, bu hastalıklar, posası düşük diyetlerle beslenen batı toplumlarında önemli bir sağlık sorunu oluşturur.

Gerçek Diyetisyenler Sitesi Uzman Yazarı - Diyetisyen Adayı Rumeysa Çelik

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-rumeysa-celik/” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir