300.000 Yıl önce insan ne yiyordu, araştırma sonucu…

paleo diyet

Fas’ta yapılan arkeolojik kazı sonucu ortaya çıkan fosil bulguları Homo sapiens’lerin bundan 300.000 yıl önce neler tükettiği ortaya çıktı…

Fas’ta bulunan Jebel Irhoud arkeolojik alanından çıkan yeni fosil bulguları, türümüzün köklerini 100.000 yıl geriye çekmekten fazlasını yapıyor ayrıca, 300.000 yıl önce en eski bilinen Homo sapiens atalarımızın menüsünde neler olduğunu da ortaya koyuyor.

Archeology News’te yer alan habere göre, Jebel Irhoud’daki hayvan fosillerini analiz eden Kaliforniya Üniversitesi’nde paleoantropolog olan Teresa Steele, diyette:

  • öküz başlı Güney Afrika antilopu,
  • zebra ve
  • diğer av hayvanları dışında, belki
  • mevsimlik devekuşu yumurtaları ile
  • bolca ceylan eti olduğunu söylüyor.

Gıda kaynaklarının ve çevre değişiminin insan evrimini ve göçü nasıl etkilediğini araştıran Steele, alanda bulunan yüzlerce fosil kemik ve deniz kabuğunu inceleyerek, bunlardan 472 tanesinin türünü belirledi ve insanların yiyecek olarak kullandığını gösteren kesik ve kırıkları tespit etti.

Hayvan kemiklerinin birçoğu gazellere aitti. Diğer kalıntılar arasında antiloplar, zebralar, bufalolar, kirpiler, yabani tavşanlar, kaplumbağalar, tatlı su yumuşakçaları, yılanlar ve devekuşu yumurtaları vardı.

İnsanlar tarafından yiyecek olarak kullanılan hayvan kemikleri arasında küçük av hayvanları çok az bulunuyordu. Steele,

İnsanlar gerçekten avlanmaktan hoşlanıyormuş gibi görünüyor, diyor.

Hayvanlara ait uzun kemiklerdeki kırılma izleri, bunların ilik yemek için kırılarak açıldığını gösteriyor.

gidagundemi.com

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir