15 maddede haşimato hastalığında beslenme

hashimoto hastalığında beslenme ve diyet, tiroid hastalıkları, tiroit ve metabolizma diyetisyeni

Haşimato rahatsızlığı tiroid bezinde gerçekleşen, otoimmun bir hastalıktır. Otoimmun hastalıklarda vücut kendi dokusunu yabancı olarak algılayıp ona karşı bir savaş oluşturur. Haşimato hastalığında ise vücut tiroid bezini yok etmek için çok miktarda TPO antikoru ile anti-troglobulin antikoru üretir. Bu antikorlar tiroid hücrelerini yok ederler ve bunun sonucunda tirodi hücreleri tahrip olarak, bez küçülür. Hormon yapacak bez kalmayınca da tiroid hormon yetmezliği oluşur.

Başlangıçta normal olan T3 ve T4 hormonları, zaman geçtikçe düşmeye, TSH ise yükselmeye başlar. Sonuçta metabolizma yavaşlar ve kilo alımı başlar, aynı zamanda halsizlilk, bitkinlik, uyku hali, el ve yüzde şişme, cinsel isteksizlik, saç ve cilt kuruması, depresyon gibi sorunlar da gözlemlenir.

1. İyotsuz tuz

Öncelikle iyotsuz tuz kullanımı çok önemlidir. Tuz ve tuz içeren bütün ürünlerin tüketimine dikkat

edin.

tuz ile ilgili görsel sonucu

2. Rafine besinler ve şeker

Rafine şekerden uzak durun, kompleks karbonhidrat dediğimiz tam buğday unu içeren ürünler,

arpa, buğday, kepekli ürünler tüketin.

şeker ile ilgili görsel sonucu

3. Bitkisel sıvı yağlar

Margarin gibi hidrojenize yağları tüketmeyin, onun yerine zeytinyağı, fındık yağı gibi besleyici yağlardan tüketmeye özen gösterin.

yağlar ile ilgili görsel sonucu

4. Balık ve omega 3 desteği

Haftada 2 kez balık tüketin. Eğer tüketemiyorsanız omega-3 desteği alın. Bu yağ asidinin tiroid hormonlarını düzenleyici etkisi vardır.

balık ile ilgili görsel sonucu

5. Selenyum, magnezyum ve çinko

Selenyum, magnezyum ve çinko eksikliğiniz varsa gidermeye çalışın. Selenyum antioksidan bir mineral olarak tiroid bezini ve vücudu hasarlardan korur.

selenyum ile ilgili görsel sonucu

6. Kaliteli protein kaynakları

Balık dışında, et, tavuk, süt, yumurta gibi diğer kaliteli protein kaynaklarından düzenli tüketin ve yağsız olanlarından tercih edin.

protein ile ilgili görsel sonucu

7. Su tüketimi ve ödem şikâyeti

Haşimato hastalarında ödeme yatkınlık oluştuğu için su tüketimine özen gösterin.

su içmek ile ilgili görsel sonucu

8. Guatrojen besinler

Brokoli, lahana, turp, brüksel lahanası gibi tiroid bezinin çalışmasını azaltan guatrojenik besinleri tüketmemeye çalışın.

lahana ile ilgili görsel sonucu

9. B grubu vitaminleri

B vitamin kompleksi hücre yenilenmesi ve hücresel enerji üretimi,sindirim sistemi, immun fonksiyonlar ve tiroid fonksiyonları için gereklidir. Bu yüzden B grubu vitaminlerin kullanımına özen gösterin.

b grubu vitaminler ile ilgili görsel sonucu

10. Çay ve kahve alımı

Kahve ve çayı azaltın.

çay kahve ile ilgili görsel sonucu

11. A vitamini

Tiroid yetmezliğinde A vitamini veya beta karoten yüksektir. Eğer kullandığınız ya da kullanacağınız multivitaminin içerisinde A vitamini varsa almayın.

a vitamini ile ilgili görsel sonucu

12. Florür

Florür (diş macunları ve musluk suyunda mevcuttur.) ve klordan (musluk suyunda mevcuttur.) sakının. Klor ve florür troid bezlerindeki iyot reseptörlerini bloke eder ve hormon seviyeleri düşürür.

diyet ile ilgili görsel sonucu

13. Az ve sık beslenin

Metabolizmayı hızlandırmanın en iyi yolu az ve sık beslenmektir. 2,5-3 saat ara ile küçük,kalorisi düşük öğünler tüketin. Öğün atlamayın. Yemek yemek için çok acıkmayı beklemeyin.

yeşil çay ile ilgili görsel sonucu

14. Yeşil çay

Yeşil çay iyi bir metabolizma hızlandırıcısıdır. Her gün maksimum 3 fincan ve şekersiz olmak koşulu ile yeşil çay tüketin.

meyveler ile ilgili görsel sonucu

15. Taze meyve ve sebzeler

Taze sebze meyve tüketiminizi artırın, her gün en az 5 porsiyon olarak alın.

diyetisyen esra ince zayıflama listesi, diyetisyen esra ince yazıları, diyetisyen esra ince makaleleri, diyetisyen esra ince haşimoto, diyetisyen esra ince hashimoto, diyetisyen esra ince diyet listesi

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-esra-ince/” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

 

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir