Sporcular için proteinler dostken karbonhidrat düşman mı?
Enerji gereksiniminin büyük bir kısmını karşılayan karbonhidratlar, sporcular için temel enerji kaynağıdır. Diyet lifi (posa) olarak devamı…
Enerji gereksiniminin büyük bir kısmını karşılayan karbonhidratlar, sporcular için temel enerji kaynağıdır. Diyet lifi (posa) olarak devamı…
TANIMI: Kistikfibrozis (KF) diğer adıyla mukovisidozis 1/2000-2500 görülme sıklığı ile çocukluk çağında görülen, vücudun dış salgı bezlerini tutan, pankreas yetersizliği, kronik akciğer hastalığı ve malnütrisyonun eşlik ettiği fatal seyirli bir hastalıktır. İlk kez 1936 yılında tanımlanan hastalığın görülme yaşının erken olması, büyüme ve gelişmeyi engellemektedir. Malnütrisyon, yetersiz ağırlık kazanımı prognozu olumsuz etkileyen etmenlerden biri olup … Devamını oku…
Protein açısından en zengin ve kaliteli besinlerden biri olan yumurta saç sağlığı için önerilmektedir. Yumurtanın sarısında bulunan H vitamini yani biyotin, saç sağlığı açısından oldukça önemlidir ve saçların ışıldamasını sağlar. Ayrıca yumurta, saç dökülmesi sorununun önlenmesi ve saç köklerinin iyileştirilmesinde de önemli bir yardımcıdır.
Dayanıklılık sporları uzun süreli ve hafif şiddetli 30 dakika- 4 saat aralığında yapılan spor branşıdır. Süreli dayanıklılık sporlarında kan glikoz seviyesini dengede tutabilmek için ve sıvı kaybının dengelenmesi için ortalama 15 dakikada 250 ml %6 karbonhidrat içerikli sıvı tüketimi önerilmektedir. Protein; Kas yapısını korumak için protein tüketimi önemlidir. Bireyler ortalama ihtiyaçlarına göre günlük 1.1-2.0 g/kg/gün protein tüketimini … Devamını oku…
Vegan beslenme, bireylerin hayvansal besinleri tamamen beslenmesinden çıkarmasıdır. Vegan bireyler balı bile hayvansal gıda görerek beslenmelerine dahil etmemektedir. Vegan beslenmenin katı kuralları vardır. Ana ve örnek protein kaynağı olan yumurta tüketimi, et ve et ürünlerinin tüketimi, süt ve süt ürünlerinin tüketimi bu beslenme tarzında tamamen yasaktır. Peki bu bireyler protein ihtiyacını nasıl karşılamakta ve yeterli … Devamını oku…
1 eylül ile birlikte av yasağının kalkmasıyla tezgahlara taze balıklar çıkmaya başladı. Balığın sayısız faydasından bahsetmeden önce taze balığın özelliklerinden bahsedelim. Gözleri parlak ve lekesizdir, Solungaçları kırmızımsı pembe renktedir, Pulları ve yüzgeçleri diridir, Kasları sert ve esnek durumdadır. Ayrıca kaslara parmak ile basıldığı zaman bırakılan iz hemen düzelir, Ayrıca taze balığın kokusu yoktur. Taze balığın … Devamını oku…
Bakanlık protein tozu için uyardı. Uzmanlar protein tozu gibi sporcu gıdaları konusundaki riske dikkat çekerken, bu ürünlere onay veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan kullanım uyarısı geldi. Diyetisyenlerin önerileri doğrultusunda kullanılmalı Uzmanlar protein tozu gibi sporcu gıdaları konusundaki riske dikkat çekerken, bu ürünlere onay veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan kullanım uyarısı geldi. Bu ürünlerin, … Devamını oku…
Vitamin ve mineral besin destekleri; tek başlarına veya kombine olarak kullanılabilen, kapsül, tablet, toz, solüsyon vb. şeklinde satılan konsantre formda kaynaklardır. Bunlar küçük birim miktarlarda (doz) alınmak üzere tasarlanmış olup, alışılmış besin şeklinde değillerdir. Bunların kullanım amacı normal diyetle alınamayan vitamin veya mineralleri takviye etmektir.
Besin destekleri genel olarak; vitaminler, mineraller, aminoasitler, esansiyel yağ asitleri, posa, çeşitli bitkiler ve bunların ekstrelerini de kapsayan geniş bir yelpazeye sahiptir. Amerika’da DSHEA (Diyet Suplemanı Sağlık ve Eğitimi Dairesi) tarafından suplemanlar; diyeti desteklemek amacıyla alınan bir veya birden fazla vitamin, mineral, şifalı bitki veya aminoasitleri içeren sigara dışındaki ürünler olarak tanımlanmıştır.
Besin Desteği yani supleman kelime olarak vitamin ve minerallerin (mikro nütrienlerin) yüksek dozlara karşılık gelen miktarlarının hap, kapsül, şurup şeklinde kullanılabilir formları olarak tanımlanmaktadır. Besin desteği, beslenmemizde yer alan besinlere (besin ögeleri içeriklerine) ek anlamına gelmektedir. Sağlıklı bir beslenmede (yeterli ve dengeli) besin desteğine gereksinim yoktur.
Karın baklavaları yapmak, neredeyse yüzlerce crunch yapmakla eş anlamlıdır. Crunch, Rectus Abdominis kaslarını çalıştırıyor ve belin bükülmesini sağlıyor. Ama bu bükülme hareketi belinizin en çok sinir olan bölgesine gereksiz yere baskı yapıyor. Crunch sırasında omurganızın c şekli onun olması gereken haline tamamen ters; bu hareket sırasında omurlarınız ve diskleriniz de baskı altında kalıyor ve zarar … Devamını oku…
Besin desteği (suplemantasyon), bireye yönelik bir uygulamadır. Besin destekleri, vitamin, mineral, posa, aminoasitler, fitokimyasallar, otlar (herbal) ve botanik ürünleri kapsar. Supleman olarak sunulan besin ögelerinin çoğu, günlük diyette doğal olarak bulunmaktadır. Ancak besin destekleri, besin ögelerini yüksek miktarlarda vücuda sağlayan, konsantre ve ekstrakte edilmiş bileşiklerdir.
Beslenme sorunlarının tedavisi ve önlenmesi amacıyla diyetin desteklenmesi ve besinlerin zenginleştirilmesi, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak kullanılan girişimsel (müdahale) yöntemlerdir.
Vitamin ve mineral besin destekleri; vitamin veya vitaminlerin ön maddesi olan provitamin ve/veya mineralleri içerirler. Vitamin ve mineral kaynakları doğal veya sentetik olabilir. Bunların seçiminde güvenilirlik ve biyoyararlılıkları göz önünde tutulmalıdır. Ayrıca saflık kriteri olarak da FAO ve WHO standartları dikkate alınmalı, bu kurumların kriterlerinin bulunmadığı hallerde ulusal tüzükler kullanılmalıdır. Ülkemizde GıdaTarım Bakanlığı onayı ile satış … Devamını oku…
Araştırmalar, en çok kullanılan besin desteklerinin; mineral içeren veya içermeyen multivitamin besin destekleri/suplemanları olduğuna işaret etmektedir.
Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ortaklaşa oluşturulmuş olan Kodeks Alimentarius Komisyonu (CAC), tüketici sağlığını korumak ve uygulamaların iyi niyet ilişkileri içerisinde yapılmasını sağlamak amacıyla bir seri genel ve çok özel gıda güvenliği standartlarını oluşturmaktadır. Kodeks, uluslararası bir kaynak noktasıdır. Kodeks Alimentarius Komisyonu tarafından belirlenen standartların yasal bir bağlayıcılığı olmamasına … Devamını oku…
Aşk, kahve, kitap, şarap, yağmur, battaniye, deri ceket… ‘Sonbaharda başlayan aşklar bitmez.’ diye yazıyordu bir kitapta. Hem aşık olmak istersin hem de yalnız kalmak… Ancak sonbaharın gelmesiyle birlikte güneş ışınlarından yararlanma süresi kısalır, iş temposu yoğunlaşır, evde geçirilen zaman uzar ve hastalılara yakalanma riski artar. Işıl ışıl geçen yaz mevsiminden sonra bunlar depresyona sebep olabilir. … Devamını oku…
Diyet listesi, beslenme ve diyetetik lisans mezunu diyetisyenlerin hastanın yaşı, kan tahlilleri, antropometrik özellikleri, tıbbi ve diyet anamnezine uygun olarak hazırladıkları profesyonel sağlık reçetelerine denir. Beslenme tedavisi diyetisyen denetiminde yürütülür Beslenme ve diyet tedavisi kesinlikle diyetisyen denetiminde yürütülmelidir. Görüştüğünüz kişiden diplomasını göstermesini isteyebilirsiniz. Eğer göstemek istemezse ya da “sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik lisans diploması” yerine … Devamını oku…